Stooseflow

Een klikbaar prototype

Een klikbaar prototype simuleert de werking van nieuwe online bedrijfssoftware. Het is een efficiënte manier om een concept snel leven in te blazen, te valideren en te verbeteren voordat de software echt wordt ontwikkelt.

Wat een klikbaar prototype is.

Een klikbaar prototype is - in de context van online bedrijfssoftware - een uitgewerkt concept voor nieuwe online bedrijfssoftware. Het laat zien hoe de nieuwe online bedrijfssoftware is ingedeeld en hoe het precies werkt: de gebruikerservaring. Eigenlijk bestaat een klikbaar prototype uit losse wireframes die aan elkaar zijn gekoppelt met klikken, waardoor relaties tussen schermen worden gelegd en het lijkt of de online bedrijfssoftware echt werkt. Hierdoor kan de nieuwe online bedrijfssoftware dus al worden ervaren voordat het ontwikkelt is.

Waarom het belangrijk is om een klikbaar prototype te maken.

Omdat de gebruikerservaring het meest belangrijke is van online bedrijfssoftware, zijn klikbare prototypes onmisbaar in het ontwerpproces. Het is namelijk relatief snel gemaakt en maakt nieuwe online bedrijfssoftware tastbaar. Het brengt het concept tot leven en biedt een manier om de nieuwe online bedrijfssoftware te testen met eindgebruikers, om zo vroegtijdig feedback te verzamelen en het concept te verfijnen en te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk online bedrijfssoftware wordt ontwikkelt waarmee graag wordt gewerkt én wordt verspilling van tijd en geld voorkomen.

Wat het verschil is tussen low-fidelity en high-fidelity prototypes.

Het niveau van fidelity (het Engelse woord voor getrouwheid) geeft aan in hoeverre de wireframes waaruit het klikbare prototype bestaat eruit zien als de uiteindelijke online bedrijfssoftware. Hoe hoger de getrouwheid van de wireframes, hoe meer het klikbare prototype lijkt op de uiteindelijke software. Omdat een klikbaar prototype wordt gebruikt om de werking van nieuwe online bedrijfssoftware te laten zien en testen, is visual design (kleuren, vormen, afbeeldingen en lettertypes) overbodig en zijn witte vlakken en zwarte lijnen eigenlijk genoeg. Toch wordt er soms visual design toegevoegd om eindgebruikers meer gevoel bij het concept te geven én de stap van prototype naar ontwerp kleiner te maken.

Contact met Stooseflow

Samen jouw bedrijf in de bouw of techniek productiever maken en je medewerkers gelukkiger?

Of het nu met standaard producten of met maatwerk is, samen optimaliseren we jullie bedrijfsprocessen en zorgen we ervoor dat ze optimaal worden ondersteund door software. Vrijblijvend nieuwe contacten leggen, sparren en onze kennis en ideeën delen doen we trouwens ook graag. Net als nieuwe samenwerkingen aangaan, luisteren naar je situatie en al je vragen beantwoorden.